Piątkowe przysmaki serwowane w Hotelu Ibis mogły przyprawić o przysłowiowy zawrót głowy.
Za nami Targi Gastronomiczno – Spożywcze Gastrem, podczas których uczniowie szkół gastronomicznych z Wybrzeża, rywalizowali w kulinarnych zawodach.
Każda z siedmiu szkół, musiała niczym w telewizyjnym Master Szefie, przygotować potrawy, których próbowało Jury, składające się z trzech mistrzów kuchni i szefa naszego ośrodka kultury w Redzie. Zadanie było proste. Każda szkoła serwuje przystawkę i danie główne. Na oczarowanie jurorów, była mniej więcej godzina. W tym czasie każda z drużyn uwijała się przy swoim stanowisku a po wykonaniu kulinarnego dzieła, trzeba było powiedzieć o tym co zostało podane i opisać sposób przygotowania.
Werdykt nie był łatwy, gdyż szkoły prześcigały się w pomysłach. Ostatecznie największe uznanie zdobyli uczniowie Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Gdańsku, na drugiej pozycji uplasowali się ich koledzy z Gdyni, zaś na trzecim ekipa Technikum Gastronomicznego w Kłaninie. Specjalne wyróżnienie zdobyła Klaudia Lis ze szkoły w Wejherowie. Jej praca przypadła do gustu wszystkim jurorom.