Ramen, sushi i ryż – spotkanie podróżnicze z Wojtkiem Grabowskim TopGar

23 STYCZNIA 2026 | 18:00 | WSTĘP WOLNY! | FABRYKA KULTURY W REDZIE

SPOTKANIE PODRÓŻNICZE „Ramen, sushi i ryż” – czy japońska kuchnia jest taka jak ją sobie wyobrażamy”.

23 STYCZNIA 2026, 18:00 | WSTĘP WOLNY!

Wojtek Grabowski, autor książek Poznaj Japonię i Zrozumieć Ramen zaprasza na fascynującą podróż kulinarną przez Kraj Kwitnących Wiśni. Na prezentacji dowiesz się, dlaczego w Japonii zamawiając hamburgera możesz dostać ryż zamiast bułki, jak można rozpoznać, że ktoś jadł Hakata Ramen, oraz czemu w japońskich restauracjach nie zostawia się napiwków.

Wojtek opowie o tym, co Japończycy jedzą na co dzień, zdradzając m.in., jaki rodzaj sushi najczęściej przygotowują w domach, jakie są różnice między grillowaniem w Polsce i w Japonii i dlaczego japońska wołowina jest najlepsza na świecie. Przygotuj się na pełną smaków i ciekawostek opowieść, która odsłoni przed Tobą tajemnice japońskiej kuchni!

Odwiedźcie kanał na Youtube Pana Wojtka – TopGar, profil Instagram – TopGarPL i profil Facebok – TopGar Wojtek Grabowski.

Po spotkaniu będzie możliwość zakupienia najnowszej książki Pana Wojtka „Poznaj Japonię” – Poznaj Japonię rozwieje Twoje wątpliwości. Znajdziesz w niej odpowiedzi na większość pytań, które możesz sobie zadać przed wyjazdem: Dlaczego Japonia teraz jest tak tania? Jak zachować się w restauracji? Gdzie należy ściągnąć buty? Na ile i kiedy jechać do Japonii, a których miesięcy lepiej unikać? Gdzie kupić piękną, ręcznie robioną używaną ceramikę za ułamek ceny? Jak poradzić sobie z transportem? Czy Japończycy mówią po angielsku?

Skip to content